Z życia Zamku Piastowskiego w Raciborzu. Czy wiesz, że...
Na wystawie zobaczyć można repliki dworskiej oprawy i zastawy stołowej, eksponaty związane z kulturą kulinarną książąt opawsko-raciborskich. Nie brakuje też przykładów średniowiecznych przepisów. Oglądając wystawę dowiemy się m. in. jak zrobić kwaśne mleko migdałowe, białą polewkę czy sos na ogon bobra. Jednym z ciekawszych prezentowanych tu eksponatów jest plansza przedstawiająca piec kaflowy, pochodzący z przełomu XV i XVI wieku, zrekonstruowany z 93 kafli wypełniających i narożnych znalezionych prac badawczych prowadzonych na terenie Zamku Piastowskiego w 1990 roku. Obecnie można go zobaczyć w Muzeum w Raciborzu.
Każdy z nas lubi ciekawostki, wybraliśmy jedną z nich. A zatem posłuchajmy…
„W drugiej połowie XVII wieku miasto Racibórz gościło na tutejszym zamku Eleonorę Marię Józefę - cesarską córkę. Zatrzymała się tutaj w drodze na swój ślub z królem Polski - Michałem Korybutem Wiśniowieckim. Magistrat zaplanował wtedy wielką ucztę. Zakupił 20 wołów, 60 cielaków oraz 30 baranów. I co? Proszę sobie wyobrazić, że do uczty nie doszło! Dwór cesarski oświadczył, iż mięsa nie będzie się spożywać z uwagi na Wielki Post. Tutaj ciekawostka! Szanowny narzeczony arcyksiężniczki - Michał Korybut z pewnością nie odepchnął by posiłku. Był straszliwym obżartuchem...”.