Wiosenne Warsztaty Piwowarskie na Zamku Piastowskim za nami
Spotkanie rozpoczęło się w czwartkowe popołudnie 24 marca od powitania przybyłych gości, którego dokonali starosta raciborski - Grzegorz Swoboda, dyrektor Zamku Piastowskiego w Raciborzu - Krystyna Niklewicz oraz właściciel Browaru Zamkowego Sp. z o.o. - Jerzy Łazarczyk. Następnie przez dwa dni wydarzenia licznie zgromadzeni uczestnicy wysłuchali szeregu prelekcji, zwiedzili nocą raciborską pracownię Gambrinusa (warzelnia, fermentacja, rozlewnia, magazyn) oraz wzięli udział w warsztatach. Historię raciborskiego browaru zebranym przybliżył Mariusz Dudek - prezes Browaru Zamkowego Sp. z o.o. oraz Tymoteusz Cieciera - technolog do spraw jakości i bezpieczeństwa w Browarze Zamkowym sp. z o.o.
Warsztat 1: Jakość, bezpieczeństwo i powtarzalność produkcji
- Wpływ pracy operatora na zarządzanie jakością i powtarzalność produktu, Patryk Cieślik, Grupa Żywiec;
- Skuteczna dezynfekcja i pasteryzacja w stylu Calgonit, Jędrzej Gorczyński, Calvatis;
- Trigger Point jako najprostszy sposób zaangażowania pracownika w kontrolę procesu, Łukasz Świątkowski, Grupa Żywiec;
- Kształtowanie kultury bezpieczeństwa w zakładzie produkcyjnym na przykładzie Browaru Elbląg, Łukasz Kamrowski, Grupa Żywiec.
Warsztat 2: Najważniejsze zmiany w przepisach podatkowych dla browarów regionalnych i rzemieślniczych
- Marta Zaręba i Krzysztof Rutkowski, Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego.
Warsztat 3: Optymalizacja kosztów i nowe technologie
- Pasteryzacja przepływowa w przemyśle browarniczym, Paweł Bednarek i Maciej Osiński, Admar;
- Puszka czy butelka? Zagadnienia legislacyjne UE, dostępność opakowań oraz trendy w rozlewnictwie piwa, Mateusz Kinda, STM;
- Analiza parametrów jakościowych piwa bezalkoholowego, Monika Sitarek-Andrzejczyk, CBI Proakademia;
- Okiem praktyka: w poszukiwaniu optymalizacji działalności małego producenta piwa, Andrzej Gałasiewicz, Minibrowary;
- prezentacja Frizo.
Warsztat 4: Odpady
- Zagospodarowanie odpadów browarniczych, dr Sławomir Wierzba, Uniwersytet Opolski;
- Nadmiarowa gęstwa drożdżowa w gospodarce cyrkularnej, dr Dorota Kręgiel, Politechnika Łódzka.
Warsztat 5: Piwa nowofalowe i surowce do produkcji
- Wyzwania technologiczne w produkcji i analizie piw nowofalowych, Dorota Michałowska, IBPRS;
- Jakości ekstrahowanego chmielu do produkcji piwa, Rafał Reszczyński, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych.