Remigiusz Rączka zawitał na Zamek Piastowski w Raciborzu
28 maj
2021
W piątek 28 maja, śląski kucharz Remigiusz Rączka zawitał na Zamek Piastowski w Raciborzu. To dawna siedziba Piastów. Stąd pochodzi m. in. Mieszko IV Laskonogi, syn księcia Władysława II Wygnańca, wnuk księcia Bolesława Krzywoustego, twórca księstwa raciborskiego, pan na Krakowie, dzielnicowy władca Polski. Tu znajduje się kaplica św. Tomasza Becketa z Canterbury. Świątynia nazywana jest śląską Sainte-Chapelle oraz perłą śląskiego gotyku. Ekipa telewizyjna odwiedziła raciborski zamek, aby nagrać popularny i lubiany przez widzów program kulinarno-podróżniczy pt. „Rączka gotuje”.
W programie, oprócz smaków i receptur, które Remigiusz Rączka przygotował wspólnie z pracownikami Zamku Piastowskiego, poznamy historię tutejszego obiektu, jak również dowiemy się co zamek oferuje współcześnie. Wspólne gotowanie ze znanym kucharzem, odbyło się w plenerze, na dziedzińcu, na tle Zamku Piastowskiego. Jakie potrawy przyrządzono, niech to pozostanie tajemnicą do dnia premiery. Możemy zapewnić jednak, że będzie bardzo smacznie.
Emisja programu odbędzie się na antenie TVP 3 Katowice. Odcinek premierowy odbędzie się w dniu 5 czerwca 2021 r. (sobota) o godz. 18:00, zaś powtórka w dniu 6 czerwca 2021 r. (niedziela) o godz. 10:30.
W galerii prezentujemy fragmenty programu w postaci fotorelacji.