Łukasz Szymon Gamoń gotował na Zamku Piastowskim
Swoje doświadczenie zdobywa od 20 lat w restauracjach Górnego Śląska i Podbeskidzia. Znany jest z warzenia (gotowania) na antenie TVS, gdzie prowadzi autorski program pt. „Gamoń w Kuchni”. W swoim programie prezentuje pomysły na dania zarówno w tradycyjnym, jak i nowoczesnym ujęciu.
Powodów wybrania Zamku Piastowskiego w Raciborzu na potrzeby emisji odcinka było kilka. Zamek Piastowski w Raciborzu to dawna siedziba Piastów, stąd pochodzi m. in. Mieszko IV Laskonogi, syn księcia Władysława II Wygnańca, wnuk księcia Bolesława Krzywoustego, twórca księstwa raciborskiego, pan na Krakowie, dzielnicowy władca Polski. Tu znajduje się kaplica św. Tomasza Becketa z Canterbury. Świątynia nazywana jest śląską Sainte-Chapelle oraz perłą śląskiego gotyku. Ekipa telewizyjna odwiedziła raciborski zamek, aby nagrać popularny i lubiany przez widzów program kulinarno-podróżniczy pt. „Gamoń w Kuchni”.
W programie, oprócz smaków i receptur, które Łukasz Szymon Gamoń przygotował wspólnie z Dyrektor Zamku Piastowskiego - Krystyną Niklewicz, poznamy historię tutejszego obiektu, jak również dowiemy się co zamek oferuje współcześnie. Nad wątkami historycznymi, pojawiającymi się w programie, związanymi z dawną piastowską siedzibą, opiekę merytoryczną sprawował Grzegorz Nowak - Starszy Specjalista w Punkcie Informacji Turystycznej na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Wspólne gotowanie ze znanym kucharzem, odbyło się w plenerze, na dziedzińcu, na tle Zamku Piastowskiego. Jaką potrawę przyrządzono, niech to pozostanie tajemnicą do dnia premiery. Możemy zapewnić jednak, że będzie bardzo smacznie.
Emisja programu odbędzie się na antenie TVS. Odcinek premierowy odbędzie się w dniu 13 sierpnia 2022 r. (sobota) o godz. 14:45.
W galerii prezentujemy fragmenty programu w postaci fotorelacji.